pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

sobota, 30 marca 2013

TRADYCYJNA BAJADERKA

Lubię sprawdzone wypieki bajaderka właśnie do nich należy. Proponuję do masy kakaowej dodać aromat rumowy a spód z biszkoptów zastąpić herbatnikami.                      Składniki:op skórki pomarańczowej,50 g orzechów włoskich,100 g rodzynek,2 łyżki kakao, 1 szk.mleka,1 słoik ulubionego dżemu, 1 kieliszek wódki,                   Ciasto: 3 szk mąki,250 g margaryny, 2 jajka, 1/2 szk. cukru pudru, łyżeczka proszku do pieczenia.                    Wykonanie:zagnieść ciasto podzielić na dwie części każdą porcję rozwałkować i upiec.Jeden placek wyłożyć na spód tortownicy a drugi jeszcze gorący pokruszyć do miski,dodać kakao, rozdrobnione orzechy włoskie,skórkę pomarańczową i rodzynki.Wlać wódkę i mleko.Całość starannie utrzeć.Spód ciasta posmarować ulubionym dżemem wyłożyć masę kakaową.Wierzch ciasta można ozdobić polewą oraz płatkami migdałowymi.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz