Składniki:
6 jajek,1,5 szklanki cukru,
1 margaryna,
6 łyżek oleju,
2 szklanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka kakao,
1 szklanka maku,
zapach arakowy,
25 dag bakalii (rodzynki, morele, figi, daktyle, kandyzowana skórka pomarańczowa, orzechy włoskie, migdały).
Wykonanie:
Margarynę rozpuścić i ostudzić.Mąkę, cukier, jaja, proszek do pieczenia, zapach i rozpuszczoną margarynę zmiksować.
Ciasto podzielić na trzy części.
Do jednej dodać sparzony mak i dokładnie wymieszać.
Do drugiej części dodać kakao i również wymieszać, a do trzeciej bakalie.
Przygotować podłużną blaszkę o wymiarach 40 cm na 13 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia ciast.
Na dno wlać ciasto z makiem, następnie ciasto z kakao, a na wierzch ciasto z bakaliami.
Te ostatnie wlewać środkiem wzdłuż blachy.
Piec około 1 godz. w temperaturze 180 stopni.
Można polać czekoladową polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz