pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

piątek, 22 listopada 2013

TORCIK BEZOWY

Składniki:
• 200 g biszkoptów,
• 100 g masła,
• 2 szklanki soku bananowego,
• 2 budynie śmietanowe bez cukru,
• puszka brzoskwiń w syropie,
• 200 ml śmietanki 30%,
• łyżeczki cukru pudru,
• opakowanie "Śmietan-fixu",
• około 50 g białych bez.

Wykonanie:
• Masło stopić i przestudzić.
• Biszkopty drobniutko pokruszyć, dodać stopione masło i dokładnie wymieszać, by powstała masa.
• Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej przygotowaną masę.
• Masę dobrze docisnąć do dna tortownicy, by stworzyła zwięzły spód ciasta.
• W szklance zimnego soku bananowego dokładnie rozbić budynie.
• Pozostały skok przelać do rondelka i zagotować.
• Na gotujący się sok wlać rozrobione budynie mieszając, gotować. Przestudzić.
• Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić w kawałeczki, dodać do budyniu i wymieszać.
• Gotową masę wyłożyć na biszkoptowy spód, wygładzić i ciasto na kilka godzin wstawić do lodówki.
• Cisto wyciąć z lodówki i zdjąć z obręczy tortownicy.
• Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem "Śmietan-fixu" i cukru pudru.
• Ubitą śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta.
• Na wierzch ciasta rozsypać pokruszone bezy i torcik schłodzić w lodówce.
Smacznego! ☺

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz