Uwaga! Tego ciasta nie wolno wyrabiać, miksować ani ubijać. Tylko
wymieszać! Do wymieszania składników można użyć miksera, włączonego na
bardzo wolnych obrotach, ale należy przestać miksować, jak tylko masa
będzie jednolita.
1 mały (do 200 g) kubeczek pełnotłuszczowego jogurtu naturalnego.
Umyj kubeczek po jogurcie i używaj go do odmierzania następujących
składników:
3 kubeczki mąki,
2 i 1/2 kubeczka cukru,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 jaja,
1 kubeczek oleju roślinnego,
cukier puder do posypania po wierzchu.
Zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj resztę składników i
wymieszaj na gładką masę. Przełóż do niedużej (około 20 cm średnicy),
okrągłej formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
30 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto nie przykleja się do niego. W
razie konieczności piecz ciasto jeszcze trochę dłużej, aż wyjęty
patyczek będzie suchy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz