• 3/4 szklanki zimnego mleka,
• kostka margaryny,
• 2 łyżki kakao,
• szklanka cukru,
• 2 cukry waniliowe,
• 2.5 szklanki mleka w proszku,
• 4 łyżki rodzynek,
• pół dużej paczki herbatników "Petit Beurre",
• 3 wafle (andruty),
Biszkopt orzechowy:
• 4 jajka,
• 4 łyżki zmielonych orzechów,
• 3 łyżki bułki tartej,
• 4 łyżki cukru kryształu,
• łyżka mąki pszennej,
• pół łyżeczki proszku do pieczenia,
• szczypta soli,
Masa:
• 3 szklanki mleka,
• 3 łyżki mąki pszennej,
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
• 3 żółtka,
• 5 łyżek cukru,
• kostka masła,
• łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
• 2 opakowania "Delicji",
• 2-3 łyżki migdałów w płatkach.
Wykonanie:
• Do rondelka wlać mleko, dodać margarynę, cukier, cukier waniliowy oraz kakao i zagotować, a następnie ostudzić.
• Do wystudzonej masy, cały czas miksując, stopniowo dodawać mleko w proszku i zmielone herbatniki.
• Na koniec dodać rodzynki i wszystko razem wymieszać łyżką.
• Wafle przyciąć na wymiar blaszki.
• Na pierwszy wafel wyłożyć przygotowaną masę i przykryć drugim waflem.
• Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i cały czas ubijać, powoli dodawać cukier.
• Następnie, nie przerywając ubijania, dodawać po jednym żółtku.
• Na koniec dodać orzechy, bułkę tartą oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko razem wymieszać.
• Cisto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przez około 20 min. w temp 170 C.
• Połowę mleka zagotować z cukrem.
• Pozostałe mleko połączyć z mąką oraz żółtkami i zmiksować.
• Rozrobione składniki, energiczni mieszając, wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Wystudzić.
• Kawę rozpuścić w łyżce gorącej wody.
• Masło (w temp. pokojowej) utrzeć na puch i cały czas ucierać, dodawać po łyżce zimnego budyniu, a następnie wystudzoną kawę.
• Migdały lekko uprażyć na suchej patelni. Na spód z andrutów wyłożyć połowę masy i ułożyć na niej "Delicje".
• Następnie wyłożyć pozostałą masę (trochę odłożyć) i pokryć orzechowym biszkoptem.
• Wierzch posmarować cienką warstwą odłożonej masy i posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego! ☺
• kostka margaryny,
• 2 łyżki kakao,
• szklanka cukru,
• 2 cukry waniliowe,
• 2.5 szklanki mleka w proszku,
• 4 łyżki rodzynek,
• pół dużej paczki herbatników "Petit Beurre",
• 3 wafle (andruty),
Biszkopt orzechowy:
• 4 jajka,
• 4 łyżki zmielonych orzechów,
• 3 łyżki bułki tartej,
• 4 łyżki cukru kryształu,
• łyżka mąki pszennej,
• pół łyżeczki proszku do pieczenia,
• szczypta soli,
Masa:
• 3 szklanki mleka,
• 3 łyżki mąki pszennej,
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
• 3 żółtka,
• 5 łyżek cukru,
• kostka masła,
• łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
• 2 opakowania "Delicji",
• 2-3 łyżki migdałów w płatkach.
Wykonanie:
• Do rondelka wlać mleko, dodać margarynę, cukier, cukier waniliowy oraz kakao i zagotować, a następnie ostudzić.
• Do wystudzonej masy, cały czas miksując, stopniowo dodawać mleko w proszku i zmielone herbatniki.
• Na koniec dodać rodzynki i wszystko razem wymieszać łyżką.
• Wafle przyciąć na wymiar blaszki.
• Na pierwszy wafel wyłożyć przygotowaną masę i przykryć drugim waflem.
• Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i cały czas ubijać, powoli dodawać cukier.
• Następnie, nie przerywając ubijania, dodawać po jednym żółtku.
• Na koniec dodać orzechy, bułkę tartą oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko razem wymieszać.
• Cisto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przez około 20 min. w temp 170 C.
• Połowę mleka zagotować z cukrem.
• Pozostałe mleko połączyć z mąką oraz żółtkami i zmiksować.
• Rozrobione składniki, energiczni mieszając, wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Wystudzić.
• Kawę rozpuścić w łyżce gorącej wody.
• Masło (w temp. pokojowej) utrzeć na puch i cały czas ucierać, dodawać po łyżce zimnego budyniu, a następnie wystudzoną kawę.
• Migdały lekko uprażyć na suchej patelni. Na spód z andrutów wyłożyć połowę masy i ułożyć na niej "Delicje".
• Następnie wyłożyć pozostałą masę (trochę odłożyć) i pokryć orzechowym biszkoptem.
• Wierzch posmarować cienką warstwą odłożonej masy i posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego! ☺
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz