pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

niedziela, 24 listopada 2013

CIASTECZKA ŚLIWKOWE Z KARDAMONEM

Składniki:

3/4 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki płatków owsianych, 1/2 szklanki brązowego cukru, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, 1/2 szklanki masła, 1 szklanka dżemu śliwkowego.

 Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wyłóż blachę z papierem do pieczenia. Zmiksuj mąkę, płatki, pokrojone masło, cukier, sól i kardamon. Po chwili miksowania przełóż część masy do szklanki, a następnie zmiksuj dokładnie pozostałą część. Przełóż ciasto na blachę, nałóż drzem i posyp, podrobioną masą ze szklanki. Piecz 45 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta, pokrój je na 12 kawałków. Ciastka przechowywane w próżniowych pojemnikach będą trzymać świeżość przez kilka dni. 
Ciasteczka z kruszonką, śliwkami i kardamonem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz