pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

piątek, 8 listopada 2013

ROLADA HERBACIANA

Składniki:

3/4 szklanki mąki,
3 jajka,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżki kakao,
1/3 szklanki gorzkiej, mocnej herbaty,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
szczypta soli,
pół kg jabłek,
pół tabliczki gorzkiej czekolady,
2 łyżki mleka,
pół szklanki bakalii (rodzynki, daktyle, morele, ananasy).

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek.

Żółtka utrzeć z 0,5 szklanki cukru i cukru waniliowego.

Dalej ucierając dodać przesianą mąkę, kakao, zimny napar z herbaty.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać do ciasta.

Ciasto wylać na prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.

Upieczone ciasto przełożyć na wilgotną ściereczkę, usunąć papier, a ciasto zrolować razem ze ściereczką zaczynając od dłuższego brzegu.

Jabłka obrać, pokroić na cząstki, dodać pozostały cukier i smażyć, aż się rozpadną i wyparuje cała woda.

Do jabłek dodać pokrojone bakalie.

Gdy ciasto całkowicie wystygnie, rozwinąć je, usunąć ściereczkę i posmarować jabłkami.

Ponownie zwinąć roladę.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko i tak przygotowaną polewą polać ciasto.Smacznego.Rolada herbaciana

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz