Składniki:
3/4 szklanki mąki,3 jajka,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżki kakao,
1/3 szklanki gorzkiej, mocnej herbaty,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
szczypta soli,
pół kg jabłek,
pół tabliczki gorzkiej czekolady,
2 łyżki mleka,
pół szklanki bakalii (rodzynki, daktyle, morele, ananasy).
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek.Żółtka utrzeć z 0,5 szklanki cukru i cukru waniliowego.
Dalej ucierając dodać przesianą mąkę, kakao, zimny napar z herbaty.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać do ciasta.
Ciasto wylać na prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Upieczone ciasto przełożyć na wilgotną ściereczkę, usunąć papier, a ciasto zrolować razem ze ściereczką zaczynając od dłuższego brzegu.
Jabłka obrać, pokroić na cząstki, dodać pozostały cukier i smażyć, aż się rozpadną i wyparuje cała woda.
Do jabłek dodać pokrojone bakalie.
Gdy ciasto całkowicie wystygnie, rozwinąć je, usunąć ściereczkę i posmarować jabłkami.
Ponownie zwinąć roladę.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko i tak przygotowaną polewą polać ciasto.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz