- 50 dkg mąki,
- 25 dkg margaryny,
- 20 dkg cukru pudru,
- 2 jaja,
- łyżka proszku do pieczenia,
- łyżka kakao,
- szklanka mleka,
- 5 łyżek dżemu (dowolnego),
- bakalie (rodzynki orzechy wloskie, skórka pomarańczowa),
- kieliszek rumu (moze byc wódka).
Mąke z proszkiem przesiać na stolnicę posiekac z masłem dodać
cukier i jaja. Wyrobić ciasto,podzielić na 2 części rozwałkować i upiec
dwa placki. Jeden (jeszcze ciepły) rozkruszyć w misce, dodac kakao,
rozdrobnione bakalie, rum (ewentualnie wódkę), szklankę mleka i utrzeć
na jednolitą masę. Drugi palcek posmarowac najpierw dżemem, a następnie
przygotowaną masą.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz