pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

czwartek, 31 października 2013

MOZAIKA "NIKOLASA"

Składniki:
• 4 jajka,
• 4 łyżki cukru,
• 4 łyżki mąki,
• łyżka proszku do pieczenia,
• łyżka oleju,
• 10 dag wafelków w czekoladzie np. "Princessa",
• 5 dag gorzkiej czekolady,
• 4 brzoskwinie, 
• 3 łyżeczki żelatyny,
• 660 ml śmietanki,
• 2 łyżki cukru pudru,
• galaretki: brzoskwiniowa i agrestowa. 

Wykonanie:
• Białka z cukrem ubić na sztywną pianę i nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku.
• Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.
• Na koniec dodać olej i ponownie wymieszać.
• Ciasto przelać na blaszkę włożoną papierem do pieczenia i piec około 30 min. w temp. 180 C.
• Wafelki pokruszyć, czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
• Brzoskwinie obrać i pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody.
• Śmietankę  ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier puder.
• Następnie, nie przerywając miksowania , wlać lekko ciepłą żelatynę.
• Na koniec dodać startą czekoladę, pokruszone wafelki oraz pokrojone brzoskwinie i razem delikatnie wymieszać.
• Tak przygotowaną masę wyłożyć na wyłożyć na wystudzony biszkopt i ciasto odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia.
• Galaretki (każdą osobno) przygotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić na chłodne miejsce.
• Tężejąca galaretkę brzoskwiniową wyłożyć na wierzch ciasta i ciasto wstawić do lodówki,y galaretka dobrze zastygła.
• Na koniec wyłożyć tężejącą galaretkę agrestową i ciasto ponownie wstawić do lodówki.
Smacznego! ☺

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz