pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

czwartek, 31 października 2013

CIASTO CARYCY

Ciasto jasne:
6 białek 
1,5 szkl. cukru
1 szkl. mąki ziemniaczanej 
1 łyżka octu  
 1/3 szkl. oleju 
Białka ubić na sztywną pianę ,dodać cukier ubijać aż się rozpuści następnie dodać ocet, olej oraz mąkę ziemniaczaną -delikatnie wymieszać.
Ciasto ciemne: 
6 żółtek 
2 jajka 
6 łyżek cukru 
4 łyżki mąki pszennej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
2 łyżki kakao 
1/3 szkl. oleju 
Żółtka i całe jajka utrzeć z cukrem na gładką masę następnie dodać olej ,mąkę z proszkiem i kakao .Wymieszać delikatnie.Na blaszkę wylać na przemian ciasto ciemne i jasne.Następnie lekko od góry wymieszać widelcem i piec ok. 35 min w temp. 180 C a po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
Krem: 
1 +3/4 szkl. mleka 
budyń śmietankowy 
2 łyżki cukru 
cukier waniliowy 
1 kostka masła
W szklance zimnego mleka rozrobić budyń. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym i wlać bydyń dobrze wymieszać aby nie było grudek.Wystudzić.Masło utrzeć na puch można dodać  cukier puder jeśli masa budyniowa jest mało słodka.Dodawać wystudzony budyń.
Dodatkowo: 
2 galaretki agrestowe
 op. biszkoptów okrągłych 
op. polewy  
Poncz: 
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 
1 łyżeczka cukru 
1/2 szkl. wrzątku 
Kawę zaparzyć i wystudzić .Nasączyć biszkopty.  
Galaretki rozpuścić w połowie litra wrzącej wody i wystudzić. Na pierwszy  nasączony blat ciasta wyłożyć połowę kremu i ułożyć na nim nasączone biszkopty. następnie wyłożyć mocno tężejącą galaretkę.Na galaretkę wyłożyć pozostały krem, przykryć drugim blatem  i wstawić do lodówki.Na wierzch ciasta zrobić esy floresy z polewy.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz