pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

sobota, 5 października 2013

SERNIK DYNIOWY NA ZIMNO

Składniki: 
• 300 g waniliowego serka homogenizowanego,
• ok. 70 dag dyni,
• 40 g cukru,
• 20 g cukru waniliowego,
• 30 g żelatyny + 10 g.
• łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny,  
•1 łyżka margaryny do posmarowania tortownicy. 

Wykonanie: 
• Dynię obieramy, kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka podlewamy 2 łyżkami wody i gotujemy do miękkości. Studzimy. Dodajemy cukry. Miksujemy, aż powstanie gładki mus.
• Ok. 150 g musu przekładamy do innego naczynia, mieszamy z sokiem cytrynowym. Oba musy odstawiamy do ostygnięcia.
• Do garnka z większą ilością musu dodajemy serek waniliowy i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. W 100 ml wrzątku dokładnie rozpuszczamy 30 g żelatyny. Studzimy. Cały czas mieszając, powoli wlewamy do masy serowi-dyniowej. Następnie przekładamy do posmarowanej margaryną tortownicy. Wstawiamy do zamrażalki, by masa stężała.
• Przygotowujemy drugą masę: w 50 ml wrzącej wody rozpuszczamy 10 g żelatyny. Studzimy. Wlewamy do musu z cytryną i mieszamy. Mus wlewamy na zastygniętą masę serową. Deser wkładamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego! ☺

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz