pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

czwartek, 3 października 2013

ROGALIKI Z JABŁKIEM I BANANEM

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego, 4 jabłka, 2 banany, 2 łyżki brązowego cukru, jajko.

 Wykonanie:

Ciasto rozmrozić w pokojowej temperaturze, rozwałkować, jeżeli jest zbyt grube i pokroić w trójkąty. Jabłka i banany pokroić w kostkę i partiami układać w podstawie trójkąta. Na jednym trójkącie musi się znaleźć i jabłko, i banan. Następnie zwijamy ciasto, rolując od podstawy do wierzchołka trójkąta. Każdy rogalik smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 20 minut.
Smakują na ciepło i zimno. 
Rogaliki z jabłkiem i bananem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz