Ciasto smaczne i efektowne ale proponuję zastąpić rurki biszkoptami.Ja wykorzystałam rurki waflowe ale one pod wpływem wilgoci zrobiły się lekko ciągnące, co nie wszystkim musi smakować.
Biszkopt:
4 jajka
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki tortowej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 łyżka oleju
1 łyżka octu
2 łyżki spirytusu
15 dag ryrek waflowych
Białka ubić na sztywną pianę , dodać cukier, żółtka utrzeć z octem i olejem, następnie dodać do białek i ubijać.Do masy dodać obydwie mąki z proszkiem Dwie blaszki wyłożyć papierem. Do pierwszej blaszki wlać 2/3 cista i piec 15- 20 min. w temp. 180 C .Do pozostałego ciasta wlać spirytus wymieszany z kakao i delikatnie wymieszać.Ciasto wlać na drugą blaszkę i na wierzchu ciasta rozłożyć rurki waflowe.Ciasto piec ok 15-20 min. w temp. 180 C
Masa śmietanowa:
1/2 l śmietany 30 %
szkl. likieru pomarańczowego
8 łyżeczek żelatyny spożywczej bez gotowania
Jasne ciasto skropić likierem pomarańczowym, do pozostałego likieru wsypać żelatynę ,wymieszać aby się rozpuściła. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z likierem pomarańczowym z żelatyną.Masę wylać na jasny biszkopt i wstawić do lodówki.Na schłodzonej masie śmietanowej położyć ciemny biszkopt z rurkami tak by rurki stanowiły wierzch ciasta.
Polewa czekoladowa:
szkl. mocnego likieru czekoladowego
2 łyżeczki żelatyny spożywczej bez gotowania
ćwierć szkl. gorącej wody
W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę lekko przestudzić a następnie połączyć z likierem czekoladowym.Tak przygotowaną,gęstniejącą polewę polać wierzch ciasta.Wstawić do lodówki.Smacznego.
pieczenie ciast
Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz