Składniki:
2,5 szkl. mąki + 2 łyżki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 niepełne szkl. cukru
5 jajek
1 szkl. pomarańczowej oranżady
1/2 szkl. oleju słonecznikowego
aromat pomarańczowy
2 łyżki kakao
50 dag śliwek
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek ubić na sztywną pianę ,stopniowo dodawać cukier, następnie dodać żółtka,do ubitej masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.Na koniec wlać olej,oranżadę oraz aromat .Dokładnie wymieszać.Ciasto podzielić na dwie części jedną część wymieszać z kakao a drugą z 2 łyżkami mąki.Blaszkę posmarować ,wylewać na przemian kłaść łyżką porcję ciasta ciemnego i jasnego.Śliwki umyć wypestkować i przekroić na pół .Na cieście ułożyć śliwki przekrojoną częścią ku górze i lekko docisnąć.Piec ok.40-50 min.w temp. 180 C.Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.Smacznego.
pieczenie ciast
Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz