pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

wtorek, 15 października 2013

CIASTO CZEKOLADOWE Z PEPSI

Składniki: 
4 jajka 
260 g mąki 
250 g bardzo miękkiego masła  
300 g cukru 
200 ml pepsi 
50 ml mleka 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
4 łyżki ciemnego kakao 
2 łyżki cukru waniliowego 
szczypta soli 
Masa czekoladowa; 
200 g czekolady gorzkiej(60% kakao) 
250 ml śmietanki 30 %  
2 łyżki cukru  
polewa czekoladowa 
Mleko przelać do miski,dodać jajka,topniejące masło oraz pepsi i wszystko zmiksować. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem,cukrem waniliowym, kakao, cukrem i szczyptą soli.Tak przygotowane suche składniki wsypać  do płynnej masy i  wszystko razem zmiksować na najniższych obrotach tylko do połączenia składników aby nie uleciały bąbelki z pepsi.Wlać do tortownicy i piec ok 45-50 min. w temp. 180 C.
Czekoladę połamać na kosteczki i przełożyć do miski.W rondelku podgrzać (prawie do zagotowania) śmietankę z cukrem.Następnie przelać do miski z połamaną czekoladą i mieszać aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa.Masę odstawić by wystygła i zgęstniała.Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty i przełożyć tężejącą masą czekoladową.Polać polewą. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz