pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

sobota, 19 października 2013

CIASTO "CHAŁWOWA NIESPODZIANKA"

Ciasto jest bardzo ciekawe smakowo i wizualnie.
Składniki na biszkopt: 
8 jajek 
30 dag cukru 
10 dag mąki pszennej 
10 dag mąki ziemniaczanej 
2 łyżeczki kakao 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
szczypta soli 

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno ,dodać cukier,ubijać.Dodawać po jednym żółtku,gdy jest dobrze ubite dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem.Na koniec dodać kakao i powoli mieszać.Piec ok 45 min. w temp. 180 C . Ciasto upieczone i wystudzone przekroić na dwie części.
Masa chałwowa: 
4 żółtka  
4 łyżki cukru pudru 
op. cukru waniliowego 
1 łyżka mąki pszennej  
2 łyżki mąki ziemniaczanej 
1,5 szkl. mleka 
40 dag masła 
30 dag chałwy waniliowej 
Odlać 3/4 szkl. mleka i zagotować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. W  reszcie mleka roztrzepać żółtka oraz obydwie mąki.Wlać na gotujące mleko i ugotować budyń. Wystudzić.Masło utrzeć na puch i dodawać budyń, na koniec dodać pokruszoną chałwę.Część masy zostawić do przełożenia ciasta a resztą nadziać rurki.
Rurki:  
25 dag mąki 
12.5 dag masła 
12,5 śmietany 
1 żółtko 
szczypta soli 
Ciasto zagniatamy i pieczemy rurki.
Masa jabłkowa: 
2 kg jabłek 
2 galaretki agrestowe 
cukier do smaku 
Jabłka obrać zetrzeć na tarce i smażyć aż rozsmażą się dodać cukier i galaretki w proszku dobrze rozmieszć. Pierwszy blat ciasta posmarować masą chałwową a następnie połowę masy jabłkowej na to położyć rurki i przykryć masą jabłkową a na to cieką masę chałwową i przykryć biszkoptem. Wierzch ciasta polać polewą.Smacznego. ☺

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz