Składniki:
50 dag mąki
30 g drożdży
200 ml. ciepłego mleka
1 jajko 60 g miękkiego masła
3 łyżki cukru
szczypta soli
Nadzienie:
1 kg jabłek
10 dag zmielonych orzechów
3-4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
2 białka
szczypta soli
Wykonanie:
Do dużej miski przesiać mąkę w środku zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże.Następnie dodać łyżkę cukru, wlać mleko,wymieszać i na 30 min. odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać jajko ,miękkie masło ,pozostały cukier oraz szczyptę soli i wszystko wymieszać.Następnie dobrze wyrobić ciasto.Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Jabłka obrać zetrzeć na tarce o dużych oczkach dodać cukier , zmielone orzechy oraz cynamon wszystko wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą jabłkową. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść przełożyć na stolnicę i rozwałkować na kształt prostokąta.Na cieście rozsmarować nadzienie jabłkowe i zwinąć w rulon.Rulon pokroić na 8 kawałków 7 jednakowych i jeden większy ,który będzie stanowił środek ciasta.Kawałki ciasta ustawić w wysmarowanej tortownicy i piec ok 45 min. w temp.180 C a po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.Smacznego.
pieczenie ciast
Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz