pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

piątek, 11 października 2013

JESIENNE CIASTO DROŻDŻOWE

Składniki: 
50 dag mąki 
30 g drożdży 
200 ml. ciepłego mleka 
1 jajko 60 g miękkiego masła 
3 łyżki cukru 
szczypta soli 
Nadzienie: 
1 kg jabłek 
10 dag zmielonych orzechów 
3-4 łyżki cukru 
1/2 łyżeczki cynamonu  
2 białka 
szczypta soli 
Wykonanie:
Do dużej miski przesiać mąkę w środku zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże.Następnie dodać łyżkę cukru, wlać mleko,wymieszać i na 30 min. odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać jajko ,miękkie masło ,pozostały cukier oraz szczyptę soli i wszystko wymieszać.Następnie dobrze wyrobić ciasto.Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Jabłka obrać zetrzeć na tarce o dużych oczkach dodać cukier , zmielone orzechy oraz cynamon wszystko wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą jabłkową. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść przełożyć na stolnicę i rozwałkować na kształt prostokąta.Na cieście rozsmarować  nadzienie jabłkowe i zwinąć w rulon.Rulon pokroić na 8 kawałków 7 jednakowych i jeden większy ,który będzie stanowił środek ciasta.Kawałki ciasta ustawić w wysmarowanej tortownicy i piec ok 45 min. w temp.180 C a po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz