pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

poniedziałek, 7 października 2013

SOS DO DESERÓW CZEKOLADOWO-KARMELOWY

Szybki i tani sposób na domowy sos. Każdy z nas wie, że dobrze dobrany sos potrafi całkowicie zmienić smak potraw. Dziś mam dla was łatwy i szybki przepis na słodki dodatek do prostych deserów. Czekoladowo-karmelowy sos sprawi, że nawet najprostszy deser nabierze charakteru.


Składniki:

½ szklanki pełnego mleka, 500 g karmelków, 450 g wysokiej jakości czekolady mlecznej, szklanka lodów waniliowych, łyżeczka ekstraktu z wanilii.

 Wykonanie:

Do miski wrzucamy karmelki i mleko. Kładziemy ją na dużym garnku wypełnionym wodą i wstawiamy na palnik. Gdy cukierki się rozpuszczą, dodajemy czekoladę i dokładnie mieszamy. Gdy masa będzie już gładka, dorzucamy lody i ekstrakt z wanilii. Mieszamy przez 5 minut, a następnie przelewamy sos do sosjerki, albo nakładamy bezpośrednio na deser. Czekoladowo-karmelowy sos do deserów

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz