pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

sobota, 19 października 2013

CYTRYNOWA POEZJA

Składniki: 
• 3 jajka,
• 20 herbatników,
• po 60 g mąki pszennej i ziemniaczanej,
• 320 g cukru + 2 łyżeczki,
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 100 g masła,
• 2 opakowania budyniu śmietanowego,
• 125 ml soku cytrynowego + 6 łyżek,
• 500 g kremówki, 
• 1 opakowanie galaretki cytrynowej,
• 5 łyżek cukru pudru.

Przygotowanie: 
• Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Stopniowo dodać 100 g cukru i żółtka, cały czas mieszając. Dołożyć mąki i wlać 1 łyżkę wody. Zmiksować. Cisto wlać do natłuszczonej blachy w piec w temp. 180 C przez 20 min, a następnie ostudzić.
• 125 ml soku cytrynowego oraz 1 szklankę wody zagotować z dodatkiem 220 g cukru. 1/2 szklanki wody rozmieszać z 2 budyniami, a następnie dodać do wrzącego płynu i gotować, cały czas mieszając, aż powstanie gęsta masa. Ostudzić i utrzeć z masłem.
• 150 ml wody wymieszać  z 2 łyżkami soku cytryny i 2 łyżeczkami cukru. Biszkopt nasączyć ponczem, po czym wyłożyć masę budyniową. Ciasto chłodzić w lodówce przez 30 min.
• Galaretkę dobrze rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Kremówkę ubić z 2 łyżkami cukru pudru. Pod koniec dodać tężejącą galaretkę. Piankę wylać na masę  budyniową. Na wierzchu ciasta ułożyć herbatniki. 4 Łyżki soku z cytryny wymieszać z 3 łyżeczkami cukru pudru. Tak przygotowany lukier dokładnie rozprowadzić na ciastach. Cisto odstawić w chłodne miejsce na 45 min. Smacznego! ☺

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz