pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

niedziela, 27 października 2013

ZEBRA KOKOSOWA

  • 1/2 tabliczki czekolady deserowej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • 1 puszka mleka kokosowego (wystarczy mała)
  • 6 łyżek oleju
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
  1. Roztapiamy czekoladę.
  2. Oddzielamy białka od żółtek. Rozcieramy żółtka z 1/2 szkl. cukru. Ubijamy białka, powoli dosypując resztę cukru.
  3. Pianę z białek połącz z utartymi żółtkami. Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i olej, potem dobrze mieszamy masę.
  4. Ciasto podziel na pół. Jedną część połącz z kakao, mlekiem i czekoladą, drugą z 2-3 łyżkami mleka kokosowego.
  5. Podłużną formę do ciasta wykładamy pergaminem, ciasto nakładamy na przemian warstwami.
  6. Pieczemy przez 40 min. w temperaturze 175 st.
  7. Upieczone cisto można posypać cukrem pudrem, polać czekoladą lub czym tylko chcecie.  :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz