- 1/2 tabliczki czekolady deserowej
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 czubata łyżka kakao
- 1/2 torebki proszku do pieczenia
- 1 puszka mleka kokosowego (wystarczy mała)
- 6 łyżek oleju
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Roztapiamy czekoladę.
- Oddzielamy białka od żółtek. Rozcieramy żółtka z 1/2 szkl. cukru. Ubijamy białka, powoli dosypując resztę cukru.
- Pianę z białek połącz z utartymi żółtkami. Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i olej, potem dobrze mieszamy masę.
- Ciasto podziel na pół. Jedną część połącz z kakao, mlekiem i czekoladą, drugą z 2-3 łyżkami mleka kokosowego.
- Podłużną formę do ciasta wykładamy pergaminem, ciasto nakładamy na przemian warstwami.
- Pieczemy przez 40 min. w temperaturze 175 st.
- Upieczone cisto można posypać cukrem pudrem, polać czekoladą lub czym tylko chcecie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz