Składniki:
Na spód:
-200g mlecznej czekolady
-50g niesolonego masła
-80g pokruszonych herbatników
Na masę serową:
-500g naturalnego twarogu z wiaderka
-150ml mleczka kokosowego
-1 i 1/2 szkl cukru pudru
-3 łyżki soku świeżo wyciśniętego z imbiru
-1 i 1/2 szkl wiórek kokosowych
-400ml śmietany kremówki 30%
-7 płaskich łyżeczek żelatyny
-1/4 szkl ciepłego mleka
Ponadto:
-Wiórki kokosowe na wierzch ciasta
Sposób wykonania:
Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy
w kąpieli wodnej wraz z masłem. Do roztopionej czekolady
dodajemy pokruszone herbatniki, dokładnie mieszamy i
wykładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia
i rozprowadzamy równomiernie. Wstawiamy do lodówki.
Śmietanę ubijamy na sztywno i odstawiamy. Do miksera
wkładamy twaróg, dodajemy mleczko i wiórki kokosowe,
sok imbirowy i cukier puder dokładnie miksujemy. Żelatynę
rozpuszczamy dokładnie w ciepłym mleku i dodajemy ją
do masy serowej całość jeszcze przez chwilę miksujemy.
Zdejmujemy miskę z miksera i dodajemy do masy prędzej
ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy całość łyżką, gotową
masę przekładamy na spód czekoladowy z herbatnikami
i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na noc.
Przed podaniem posypujemy wierzch ciasta wiórkami
kokosowymi.
pieczenie ciast
Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz