pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

poniedziałek, 28 kwietnia 2014

CIASTO SEROWO-TRUSKAWKOWE

Składniki:
Ciasto pierwsze:
• 5 jajek,
• 1 szklanka cukru,
• 1 łyżka cukru waniliowego,
• 100 ml wody,
• 100 ml oleju,
• 2 czubate szklanki mąki pszennej.
Ciasto drugie:
• 4 jajka,
• 180 g cukru,
• 1 1/4 szklanki mąki pszennej,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Do nasączenia:
• 4 łyżki cukru,
• 50 ml truskawkowego syropu,
• 50 ml wody.
Krem serowy:
• 250 g delikatnego twarogu,
• 250 ml śmietany 30%,
• 300 g jogurtu naturalnego,
• 7 łyżek cukru pudru,
• 1 łyżka cukru waniliowego,
• 2 łyżeczki żelatyny,
Dodatkowo:
• 200 g marmolady truskawkowej.

Wykonanie:
Ciasto pierwsze:
• Jaka i cukier ubić na pianę.
• Dodać olej, wodę, mąkę i wymieszać.
• Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut w temperaturze 180 C.
Ciasto drugie:
• Jajka ubić z cukrem.
• Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem.
• Ciasto wlać do wyłożonej blaszki papierem do pieczenia wstawić do piekarnika w temperaturze 180 C na 18 minut.
• Jeszcze gorące ciasto wyjąć z formy i zrolować.
Do nasączenia:
• Składniki zagotować, odstawić do wystudzenia.
Krem serowy:
• Z mleka, cukru waniliowego i budyniu ugotować budyń.
• Ostudzony budyń utrzeć ze zmielonym twarogiem, cukrem, jogurtem i rozpuszczoną, ostudzoną żelatyną.
• Na koniec wmieszać ubitą śmietanę.
Wykończenia:
• Ostudzoną roladę rozłożyć, natrzeć marmoladą i ponownie zwinąć, pokroić na kawałki o wielkości 1 cm.
• Ostudzone ciasto natrzeć marmoladą.
• Ułożyć plastry rolady, nasączyć.
• Natrzeć kremem, odstawić do stężenia.
• Dowolnie udekorować.
Smacznego! ☺

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz