pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

piątek, 25 kwietnia 2014

CIASTO Z CZEKOLADOWĄ PIANKĄ

Składniki:

0,7 l śmietany kremówki,
2 łyżki cukru pudru,
4 łyżeczki żelatyny,
3/4 szklanki mleka,
2 czekolady mleczne,
1 czekolada gorzka,
ewentualnie biszkopty lub herbatniki.

Do dekoracji:

wiórki kokosowe.

Wykonanie:

Zagotować mleko, rozpuścić w nim żelatynę, 2 czekolady mleczne i pół czekolady gorzkiej.

Drugie pół czekolady należy posiekać w drobną kosteczkę.

Ubić śmietanę.

Pod koniec ubijania dodać cukier puder i dalej energicznie ubijać.

Do ubitej śmietany dodać przestudzone mleko z rozpuszczonymi składnikami i posiekaną czekoladę.

Całość wymieszać.

Tortownicę wyłożyć herbatnikami lub biszkoptami, tak by pokryły całe dno.

Zalać masą i włożyć do lodówki, aż stężeje.

Przed podaniem posyp wiórkami kokosowymi.Ciasto z czekoladową pianką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz