pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

poniedziałek, 7 kwietnia 2014

CIASTO MAKOWE

Składniki:

0,5 kg maku,
0,5 szklanki cukru,
5 dag masła,
3 żółtka,
3-6 białek,
2 łyżki mąki,
4 łyżki kakao,
bakalie,
kieliszek rumu,
0,5 l mleka,
opcjonalnie wafle lub herbatniki.

Wykonanie:

Mak namoczyć w mleku (aż do jego całkowitego wchłonięcia).

Całość zmielić 2-3 razy.

Żółtka, masło i cukier utrzeć.

Następnie dodać do nich mąkę, kakao, zmielony mak, bakalie i nieubite białka.

Dokładnie połączyć składniki.

Następnie dolać rumu i jeszcze raz wymieszać na gładką masę.

Masę makową wylać na wafel, herbatniki lub bezpośrednio na blachę (ja wolę tę opcję) – w zależności od tego jakie połączenie lubimy.

Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto makowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz