Składniki:
0,5 kg maku,0,5 szklanki cukru,
5 dag masła,
3 żółtka,
3-6 białek,
2 łyżki mąki,
4 łyżki kakao,
bakalie,
kieliszek rumu,
0,5 l mleka,
opcjonalnie wafle lub herbatniki.
Wykonanie:
Mak namoczyć w mleku (aż do jego całkowitego wchłonięcia).Całość zmielić 2-3 razy.
Żółtka, masło i cukier utrzeć.
Następnie dodać do nich mąkę, kakao, zmielony mak, bakalie i nieubite białka.
Dokładnie połączyć składniki.
Następnie dolać rumu i jeszcze raz wymieszać na gładką masę.
Masę makową wylać na wafel, herbatniki lub bezpośrednio na blachę (ja wolę tę opcję) – w zależności od tego jakie połączenie lubimy.
Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz