pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

piątek, 28 marca 2014

KAWOWY MIGDAŁEK

Składniki:
Ciasto: 
• 4 szklanki mąki,
• 45 dag margaryny,
• łyżeczka smalcu,
• łyżeczka proszku do pieczenia,
• 5 jajek,
• szklanka cukru,
• 15 dag migdałów w płatkach.
Masa kakaowa:
• 2 czubate łyżki kawy naturalnej,
• 1.5 szklanki wody,
• 2 łyżki mąki pszennej,
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
• 2 żółtka,
• szklanka cukru,
• 400 g masła,
• 50 ml spirytusu.
Dodatkowo: 
• migdały w płatkach.

Wykonanie:
Ciasto:
• Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę i razem posiekać.
• Następnie dodać smalec oraz żółtka i wszystko razem zagnieść na jednolite ciasto.
• Tak przygotowane ciasto podzielić na trzy części.
• Białka z cukrem ubić na parze.
• Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć jedną część ciasta, przykryć 1/3 ubitej piany i obsypać 1/3 migdałów. Piec około 10-15 minut w temp. 170 C.
• W takim sam sposób przygotować i upiec dwie pozostałe części ciasta.
Masa kawowa:
• Kawę zaparzyć w 1.5 szklani wody, ostudzić i przecedzić.
• Następnie w 1/3 kawy dokładnie rozbić obydwie mąki oraz żółtka.
• Pozostałą kawę zagotować z cukrem.
• Na gotującą się kawę wlać rozrobione składniki i mieszając, ugotować budyń, a następnie wystudzić.
• Masło ( w temp. pokojowej) utrzeć na puch i nie przerywając ucierania, stopniowo dodać zimny budyń, a na koniec spirytus.
Wykończenia/dodatkowo:
• Na pierwszy placek wyłożyć część masy kakaowej i przykryć drugim plackiem.
• Następnie wyłożyć drugą część masy i przykryć trzecim plackiem.
• Na wierzch rozsmarowywać pozostałą masę i ciasto posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego!  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz