pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

czwartek, 27 marca 2014

CHRUPIĄCE SZACHOWNICE

Składniki:
• 300 g mąki,
• 150 g miękkiego masła,
• 150 g cukru,
• 1 jajko,
• szczypta soli,
• 1 łyżka kakao,
• 1 białko.

Wykonanie:
• Do przesianej mąki dodaj cukier, sól, jako i masło pokrojone na małe kawałeczki. Zagniataj ciasto, aż nabierze jednolitą konsystencję. Uformuj, odkrój 2/3, zawiń w folię i włóż do lodówki.
• Do reszty ciasta dodaj kakao, zagnieć, zwiń w folię i także wstaw do lodówki.
• Gdy ciasto się schłodzi, rozwiń z foli jasną część i podziel na pół. Rozwałkuj jeden kawałek na grubość 05.cm i tak samo przygotuj ciasto z kakao.
• Posmaruj płat jasnego ciasta roztrzepanym białkiem, połóż na nim ciemne ciasto i sklej obie części, delikatnie przygniatając górną. W tej sposób przygotowany placek pokrój na paski, przykładając linijkę i ponownie posmaruj białkiem.
• Delikatnie podważając paski, ułóż je na sobie na przemian kolorami i sklej. Dociśnij nie zbyt mocno.
• Rozwałkuj pozostałą część jasnego ciasta, wytnij prostokąt o dłuższym boku, jakim jak przygotowane wcześniej paski. Posmaruj białkiem, ułóż na nim sklejone prostokąty zwiń w roladkę. Zwiń całość w folię i wstaw na około 30 min. do piekarnika.
• Pokrój roladkę w plasterki o grubości 1 cm i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
• Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C na 15-18 min.
Smacznego! ☺

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz