Składniki:
okrągłe biszkopty,2 kostki masła,
1,5 szklanki cukru,
0,75 litra mleka,
1 budyń waniliowy,
4 żółtka,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 cukier waniliowy,
3 łyżeczki kakao,
1 łyżka spirytusu,
1 galaretka,
sok z cytryny.
Wykonanie:
Ugotować budyń: z zimnego mleka odlać ćwierć szklanki i dodać zawartość torebki budyniu, mąkę ziemniaczaną i żółtka, następnie wszystko wymieszać.Zagotować resztę (pół litra) mleka.
Do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń z mąką oraz cukier i ciągle mieszając, ponownie zagotować.
Po zagotowaniu, poczekać, aż budyń ostygnie i zmiksować go z 2 kostkami masła i cukrem waniliowym.
Otrzymaną masę podzielić na dwie części, do jednej części dodać sok z cytryny, do drugiej kakao i spirytus.
Dokładnie połączyć składniki.
Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami i zalać masą z sokiem z cytryny.
Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, wyłożyć ciemną masę.
Zalać galaretką, przygotowaną według przepisu na opakowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz