pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

sobota, 1 marca 2014

CIASTO JOGURTOWE

Składniki:
  • 4 jajka
  • około 500 gram mąki pszennej
  • 300 g cukru 
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń śmietankowy 
  • 6 brzoskwiń z puszki
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
  2. Przygotowujemy budyń według receptury zawartej z tyłu opakowania. Wlewamy przygotowany budyń do miski i chłodzimy.
  3. Jajka, cukier waniliowy i cukier i wszystko ucieramy do uzyskania puszystej masy.
  4. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo jogurt naturalny, a później olej. 
  5. Wyciągamy miskę miksera i dodajemy przesiana mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką.
  6. Do formy prostokątnej – wymiary mniej więcej 20×30, wcześniej natłuszczonej i oprószonej mąką, wlewamy masę. 
  7. Do rękawa cukierniczego wkładamy budyń i robimy kratkę na cieście. Między te kratki, dajemy pokrojone brzoskwinie (najlepiej spodem do dołu).     
  8. Wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na około 45 minut.
  9. Wykładamy obsypujemy lekko cukrem pudrem i gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz