- 4 jajka
- około 500 gram mąki pszennej
- 300 g cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 300 ml jogurtu naturalnego
- szklanka oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 budyń śmietankowy
- 6 brzoskwiń z puszki
- Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
- Przygotowujemy budyń według receptury zawartej z tyłu opakowania. Wlewamy przygotowany budyń do miski i chłodzimy.
- Jajka, cukier waniliowy i cukier i wszystko ucieramy do uzyskania puszystej masy.
- Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo jogurt naturalny, a później olej.
- Wyciągamy miskę miksera i dodajemy przesiana mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką.
- Do formy prostokątnej – wymiary mniej więcej 20×30, wcześniej natłuszczonej i oprószonej mąką, wlewamy masę.
- Do rękawa cukierniczego wkładamy budyń i robimy kratkę na cieście. Między te kratki, dajemy pokrojone brzoskwinie (najlepiej spodem do dołu).
- Wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na około 45 minut.
- Wykładamy obsypujemy lekko cukrem pudrem i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz