pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

piątek, 28 lutego 2014

DELICJA

Składniki:
na biszkopt:
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej (w sumie mąki powinno być 1/2 szklanki o pojemności 250ml)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki octu
na górne warstwy:
  • 250g serka mascarpone
  • 150ml śmietany kremówki
  • 1-2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 galaretka brzoskwiniowa (lub pomarańczowa)
  • słoik dobrej konfitury morelowej (lub pomarańczowej) ok 250-270g
  • 1,5-2 tabliczek gorzkiej czekolady
  • sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki cukru, 1/4 szklanki przegotowanej wody
Przygotowanie:
  • żółtka oddzielić od białek.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodając cukier dalej ubijać, aż piana będzie gładka, sztywna i błyszcząca.
  • Do miseczki z żółtkami dodać ocet i proszek do pieczenia i energicznie mieszając łyżką, ubić jasną pianę. Stanie się to niemal od razu.
  • Połączyć obie masy jajeczne na najniższych obrotach miksera lub łyżką.
  • Dodać przesiane mąki i delikatnie połączyć.
  • Ciasto wyłożyć na blachę wielkości 25x20cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 165°C przez 15-20minut lub do tzw suchego patyczka. Nie należy jednak zbyt wcześnie otwierać piekarnika.
  • Ciasto ostudzić na kratce.
  • Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić w chłodne miejsce. Gdy galaretka zacznie tężeć, dodać do niej konfiturę i wymieszać.
  • Kremówkę ubić i połączyć delikatnie z mascarpone.
  • Połączyć sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki cukru i przegotowaną wodę w sumie 1/2 szklanki płynu). Tak przygotowanym płynem nasączyć dobrze ostudzony biszkopt na całej powierzchni.
  • Masę serowo-śmietankową rozsmarować na nasączonym biszkopcie. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę z konfiturą i odstawić do lodówki by dobrze stężała.
  • Ciasto pokryte stężałą już galaretką wyjąć na kilka minut z lodówki.
  • W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, ale nie podgrzewać jej bardziej niż jest to konieczne.
  • Szybko i zdecydowanie rozsmarować płynną czekoladę na warstwie galaretki – nie należy przeciągać tego w czasie, gdyż pod wpływem ciepła galaretka zrobi się wilgotna i śliska co utrudni równomierne rozprowadzenie czekolady.
  • Odstawić ciasto do lodówki do zastygnięcia. 
  • delicja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz