Składniki:
50 dag mąki pszennej,
25 dag masła,
5 dag drożdży,
2 jaja,
2 łyżki śmietany,
1 opakowanie cukru waniliowego,
2 łyżki cukru,
1 białko,
kilka łyżek konfitury.
Wykonanie:
Mąkę siekamy z masłem.Dodajemy jajka, rozdrobnione drożdże, śmietanę i cukier waniliowy.
Dobrze wyrobione ciasto owijamy czystą ściereczkę i wkładamy do garnka z ciepłą wodą.
Gdy wypłynie, musimy je rozwałkować.
Płaty ciasta smarujemy konfiturą.
Zwijamy w rogaliki.
Każdy moczymy w roztrzepanym białku i cukrze.
Układamy na wysmarowanej masłem blasze.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni kilkanaście minut, aż osiągną jasnozłoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz