pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

sobota, 22 lutego 2014

ROGALIKI WODNE Z KONFITURĄ

Składniki:



50 dag mąki pszennej,
25 dag masła,
5 dag drożdży,
2 jaja,
2 łyżki śmietany,
1 opakowanie cukru waniliowego,
2 łyżki cukru,
1 białko,
kilka łyżek konfitury.

Wykonanie:

Mąkę siekamy z masłem.

Dodajemy jajka, rozdrobnione drożdże, śmietanę i cukier waniliowy.

Dobrze wyrobione ciasto owijamy czystą ściereczkę i wkładamy do garnka z ciepłą wodą.

Gdy wypłynie, musimy je rozwałkować.

Płaty ciasta smarujemy konfiturą.

Zwijamy w rogaliki.

Każdy moczymy w roztrzepanym białku i cukrze.

Układamy na wysmarowanej masłem blasze.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni kilkanaście minut, aż osiągną jasnozłoty kolor. Rogaliki wodne z konfiturą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz