pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

sobota, 8 lutego 2014

CIASTECZKA TWIX

Składniki:

1 szklanka mąki, ¼ szklanki cukru, ½ szklanki masła, 1 puszka mleka skondensowanego toffi, tabliczka mlecznej czekolady.

Wykonanie:

Ugotuj puszkę z mlekiem skondensowanym przez 2-3 godziny. Nagrzej piekarnik do 150 stopni C. Zagnieć ciasto i wyłóż w żaroodpornym naczyniu lub średniej wielkości blasze. Piecz przez 30 minut, aż ciasto się zarumieni. Polej gotowe ciasto masą toffi. Odstaw do zastygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i nalej jako ostatnią warstwę. Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Następnie pokrój na kawałki i podawaj do spożycia. Domowe, pyszne batoniki twix

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz