Biszkopt:
• 4 jajka,
• 3/4 szklanki cukru,
• 3/4 szklanki mąki pszennej,
• łyżka kakao,
• łyżeczka proszku do pieczenia,
• 4 łyżki oleju.
Masa budyniowa:
• 4 szklanki mleka,
• 2 budynie waniliowe,
• łyżka mąki pszennej,
• cukier waniliowy,
• 3 łyżki cukru,
• 1.5 kostki masła.
Masa Cappusino:
• 2 opakowania "Śnieżki",
• 2 szklanki mleka,
• 5 łyżek kawy cappucino,
• 3 łyżki żelatyny.
Dodatkowo:
• 10 dag rodzynek,
• alkohol do namoczenia rodzynek,
• konfitura z wiśni.
Wykonanie:
Biszkopt:
• Jaka z cukrem ubić na sztywno, ubijając dodać po łyżce oleju.
• Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i wszystko razem dokładnie wymieszać.
• Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
• Ciasto wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 30 minut w temperaturze 180 C.
Masa budyniowa:
• W szklance zimnego mleka dokładnie rozrobić budynie razem z mąką.
• Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
• Na gotujące się mleko, mieszając, wlać rozrobione składniki i zagotować.
• Mieszając ugotować budyń, a następnie wystudzić.
• Margarynę utrzeć na puch, nie przerywając ucierania, po trochu zimnego budyniu.
Masa cappucino:
• Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić.
• "Śnieżki" z mlekiem ubić na sztywno.
• Następnie, cały czas mieszając, stopniowo dodawać cappucino oraz wystudzoną żelatynę.
Dodatkowo/Na koniec:
• Rodzynki zalać alkoholem i odstawić.
• Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową.
• Rodzynki odsączyć i wymieszać z konfiturą, a następnie wyłożyć na masę budyniową.
• Na wierzch wyłożyć masę cappucino, wyrównać powierzchnię, oprószyć cappucino i wstawić do lodówki.
Smacznego! ☺
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz