pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

środa, 5 lutego 2014

WIŚNIOWE CAPPUCINO


Składniki:
Biszkopt: 
• 4 jajka,
• 3/4 szklanki cukru,
• 3/4 szklanki mąki pszennej,
• łyżka kakao,
• łyżeczka proszku do pieczenia,
• 4 łyżki oleju.
Masa budyniowa:
• 4 szklanki mleka,
• 2 budynie waniliowe,
• łyżka mąki pszennej,
• cukier waniliowy,
• 3 łyżki cukru,
• 1.5 kostki masła.
Masa Cappusino:
• 2 opakowania "Śnieżki",
• 2 szklanki mleka,
• 5 łyżek kawy cappucino,
• 3 łyżki żelatyny.
Dodatkowo:
• 10 dag rodzynek,
• alkohol do namoczenia rodzynek,
• konfitura z wiśni.

Wykonanie:
Biszkopt:
• Jaka z cukrem ubić na sztywno, ubijając dodać po łyżce oleju.
• Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i wszystko razem dokładnie wymieszać.
• Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
• Ciasto wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 30 minut w temperaturze 180 C.
Masa budyniowa:
• W szklance zimnego mleka dokładnie rozrobić budynie razem z mąką.
• Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
• Na gotujące się mleko, mieszając, wlać rozrobione składniki i zagotować.
• Mieszając ugotować budyń, a następnie wystudzić.
• Margarynę utrzeć na puch, nie przerywając ucierania, po trochu zimnego budyniu.
Masa cappucino:
• Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić.
• "Śnieżki" z mlekiem ubić na sztywno.
• Następnie, cały czas mieszając, stopniowo dodawać cappucino oraz wystudzoną żelatynę.
Dodatkowo/Na koniec:
• Rodzynki zalać alkoholem i odstawić.
• Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową.
• Rodzynki odsączyć i wymieszać z konfiturą, a następnie wyłożyć na masę budyniową.
• Na wierzch wyłożyć masę cappucino, wyrównać powierzchnię, oprószyć cappucino i wstawić do lodówki.
Smacznego! ☺

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz