pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

czwartek, 20 lutego 2014

TWAROGOWE ŚLIMAKI

Składniki
  • 10-15 dag twarogu
  • 1 jajko całe
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki oliwy
  • 30 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • powidła śliwkowe kwaśne
  • orzechy włoskie 
    Wykonanie:
    Rozdrobnić twaróg, dodać do niego oliwę, cukier, jajko. Zmiksować mikserem lub trzepaczką, aby wszystkie składniki się połączyły. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić ciasto, Rozwałkować cienko ciasto, posmarować powidłami, posypać drobno posiekanymi orzechami, zwinąć w rulon. Pokroić rulon na paski o szerokości około 2-3 cm. Piec 20 minut w temperaturze 220 C. Proste i pyszne! Ślimaki twarogowe
     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz