Ciasto:
• 50 dag mąki,
• 25 dag margaryny,
• 3/4 szklanki cukru pudru,
• 2 jajka,
• łyżeczka sody,
• 2 łyżeczki miodu,
• 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa do przełożenia:
• 0.8 litra mleka,
• 3 łyżki cukru,
• 3 żółtka,
• budyń waniliowy,
• opakowanie cukru waniliowego,
• łyżka mąki ziemniaczanej,
• łyżka mąki tortowej,
• 1.5 kostki masła.
Żurawinowa polewa:
• 200 g białej czekolady,
• pół kostki masła,
• 30 dag żurawiny suszonej,
• szklanka alkoholu.
Dodatkowo:
• około pół słoiczka powideł śliwkowych.
Ciasto:
• Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę i razem posiekać nożem.
• Dodać cukier puder, jajka, miód, sodę oraz proszek do pieczenia i wszystko razem dokładnie wymieszać.
• Następnie zagnieść jednolite ciasto i podzielić na 3 części.
• Z ciasta upiec osobno 3 placki. Każdą część ciasta wyłożyć na przygotowaną blaszkę, ponakłuwać widelcem i piec przez 15 minut w temperaturze 180 C. Placki dobrze jest upiec dzień przed przełożeniem masy.
Masa do przełożenia:
• Połowę mleka zagotować z cukrem.
• Do pozostałego, zimnego mleka dodać obydwie mąki, budyń, żółtka oraz cukier waniliowy i bardzo dobrze wymieszać.
• Rozrobione składniki wlać na gotujące się mleko i, mieszając ugotować budyń, a następnie wystudzić.
• Masło utrzeć do białości i nie przerywając ucierania, stopniowo dodać zimny budyń.
• Tak przygotowaną masę podzielić na 3 części: dwie jednakowe i trzecią mniejszą.
Żurawinowa polewa:
• Żurawinę zalać alkoholem i odstawić na około 12 godzin. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej i pozostawić na całą noc, a następnie odcedzić.
• Czekolady połamać na kostki, przełożyć do rondelka i dodać masło.
• Następnie postawić na małym ogniu, mieszając, rozpuścić.
• Dodać odsączoną żurawinę oraz połowę alkoholu, w którym się moczyła, dokładnie wymieszać.
Budowa/dodatkowo:
• Na pierwsze ciasto miodowe wyłożyć powidła, a następnie pierwszą część masy, przykryć drugim plackiem.
• Na cisto wyłożyć drugą część masy i przykryć trzecim plackiem.
• Na wierzch wyłożyć trzecią (mniejszą) część masy.
• Na tak przygotowane ciasto wyłożyć przygotowaną polewę żurawinową i ciasto wstawić do lodówki, by polewa zastygła.
Smacznego! ☺
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz