pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

niedziela, 2 lutego 2014

ŻURAWINOWY MIODOWNIK

Składniki:
Ciasto:
• 50 dag mąki,
• 25 dag margaryny,
• 3/4 szklanki cukru pudru,
• 2 jajka,
• łyżeczka sody,
• 2 łyżeczki miodu,
• 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa do przełożenia: 
• 0.8 litra mleka,
• 3 łyżki cukru,
• 3 żółtka,
• budyń waniliowy,
• opakowanie cukru waniliowego,
• łyżka mąki ziemniaczanej,
• łyżka mąki tortowej,
• 1.5 kostki masła.
Żurawinowa polewa:
• 200 g białej czekolady,
• pół kostki masła,
• 30 dag żurawiny suszonej,
• szklanka alkoholu.
Dodatkowo:
około pół słoiczka powideł śliwkowych.

Wykonanie: 
Ciasto: 
• Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę i razem posiekać nożem.
• Dodać cukier puder, jajka, miód, sodę oraz proszek do pieczenia i wszystko razem dokładnie wymieszać. 
• Następnie zagnieść jednolite ciasto i podzielić na 3 części. 
• Z ciasta upiec osobno 3 placki. Każdą część ciasta wyłożyć na przygotowaną blaszkę, ponakłuwać widelcem i piec przez 15 minut w temperaturze 180 C. Placki dobrze jest upiec dzień przed przełożeniem masy. 
Masa do przełożenia: 
• Połowę mleka zagotować z cukrem.
• Do pozostałego, zimnego mleka dodać obydwie mąki, budyń, żółtka oraz cukier waniliowy i bardzo dobrze wymieszać. 
• Rozrobione składniki wlać na gotujące się mleko i, mieszając ugotować budyń, a następnie wystudzić. 
• Masło utrzeć do białości i nie przerywając ucierania, stopniowo dodać zimny budyń. 
• Tak przygotowaną masę podzielić na 3 części: dwie jednakowe i trzecią mniejszą. 
Żurawinowa polewa:
• Żurawinę zalać alkoholem i odstawić na około 12 godzin. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej i pozostawić na całą noc, a następnie odcedzić. 
• Czekolady połamać na kostki, przełożyć do rondelka i dodać masło.
• Następnie postawić na małym ogniu, mieszając, rozpuścić. 
• Dodać odsączoną żurawinę oraz połowę alkoholu, w którym się moczyła, dokładnie wymieszać.

Budowa/dodatkowo:
• Na pierwsze ciasto miodowe wyłożyć powidła, a następnie pierwszą część masy, przykryć drugim plackiem.
• Na cisto wyłożyć drugą część masy i przykryć trzecim plackiem.
• Na wierzch wyłożyć trzecią (mniejszą) część masy.
• Na tak przygotowane ciasto wyłożyć przygotowaną polewę żurawinową i ciasto wstawić do lodówki, by polewa zastygła. 

Smacznego! ☺ 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz