pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

czwartek, 6 marca 2014

SERNIK NA BISZKOPCIE


SKŁADNIKI:  
6 jajek
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
otarta skórka z cytryny
1/4 szkl. soku z cytryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
MASA SEROWA: 
1 kg twarogu mielonego
4 jajka
laska wanilii
1/2 szkl. cukru
1 szkl.  śmietanki 30 %
budyń śmietankowy.
POLEWA: 
150 g masła
1/2 szkl. cukru pudru
4 łyżki kakao
 2-3 łyżki wrzątku
WYKONANIE:
Białka na biszkopt ubić do momentu gdy piana będzie sztywna dodać cukier nadal ubijając dodać żółtka ,sok z cytryny i na końcu mąkę z proszkiem.Delikatnie wymieszać.Piec w temp.180 C ok 40 min.
Masło roztopić w rondelku na polewę, dodać cukier, kakao, wymieszać i wystudzić.
Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek , żółtka utrzeć z cukrem ,dodać masę twarogową śmietankę i na końcu budyń.Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej.
Biszkopt podzielić na pół lub upiec dwa osobno. Pierwszą część ciasta przykryć połową  polewy na to wyłożyć połowę  masy serowej przykryć drugą połową biszkoptu polać pozostałą polewą i wylać resztę masy serowej.Piec ok 50 min. w temp. 180 C. Smacznego.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijając. Dodawać stopniowo żółtka, ubijać. Na koniec dodać sok z cytryny. Mąki razem ze skórką z cytryny wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Piec w formie o wymiarach 30×35 cm w temperaturze 180ºC przez około 35 – 45 minut (do tzw. suchego patyczka). - See more at: http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/ciasta/sernik-na-biszkopcie-z-czekolada/#sthash.LAGa1bgN.dpuf

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 otarta skórka z cytryny
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
- See more at: http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/ciasta/sernik-na-biszkopcie-z-czekolada/#sthash.LAGa1bgN.dpuf

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz