SKŁADNIKI:
6 jajek
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
otarta skórka z cytryny
1/4 szkl. soku z cytryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SEROWA:
1 kg twarogu mielonego
4 jajka
laska wanilii
1/2 szkl. cukru
1 szkl. śmietanki 30 %
budyń śmietankowy.
POLEWA:
150 g masła
1/2 szkl. cukru pudru
4 łyżki kakao
2-3 łyżki wrzątku
WYKONANIE:
Białka na biszkopt ubić do momentu gdy piana będzie sztywna dodać cukier nadal ubijając dodać żółtka ,sok z cytryny i na końcu mąkę z proszkiem.Delikatnie wymieszać.Piec w temp.180 C ok 40 min.
Masło roztopić w rondelku na polewę, dodać cukier, kakao, wymieszać i wystudzić.
Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek , żółtka utrzeć z cukrem ,dodać masę twarogową śmietankę i na końcu budyń.Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej.
Biszkopt podzielić na pół lub upiec dwa osobno. Pierwszą część ciasta przykryć połową polewy na to wyłożyć połowę masy serowej przykryć drugą połową biszkoptu polać pozostałą polewą i wylać resztę masy serowej.Piec ok 50 min. w temp. 180 C. Smacznego.
Białka
ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej
ubijając. Dodawać stopniowo żółtka, ubijać. Na koniec dodać sok z
cytryny. Mąki razem ze skórką z cytryny wsypać do masy jajecznej,
delikatnie wymieszać. Piec w formie o wymiarach 30×35 cm w temperaturze
180ºC przez około 35 – 45 minut (do tzw. suchego patyczka). - See more
at:
http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/ciasta/sernik-na-biszkopcie-z-czekolada/#sthash.LAGa1bgN.dpuf
Biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 otarta skórka z cytryny
- 1/4 szklanki soku z cytryny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz