pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

piątek, 18 października 2013

CIASTO POD PIERZYNKĄ

LISTA SKŁADNIKÓW NA CIASTO:
  • 100 g masła
  • 250 ml mleka
  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 340 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenie
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczyptę gałki muszkatałowej
  • łyżeczka cukru wanilinowego
 SKŁADNIKI NA SOS MLECZNY:
  • 150 ml mleka słodzonego skondensowanego
  • 200 ml mleka nie słodzonego skondensowanego
  • 100 ml śmietany kremówki
SKŁADNIKI NA PIERZYNKĘ:
  • 200 ml kremówki
  • łyżka cukru pudru
  • trochę wanilii
  • 2 czubate łyżki wiórków kokosowych (ja użyłam bardzo grubych wiórów)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  1. Podgrzać masło z mlekiem do całkowitego rozpuszczenia masła. Następnie całość ostudzić.
  2. Mąkę, proszek do pieczenia, sól i gałkę muszkatałową przesiać do miski.
  3. Oddzielić żółtka od białek. Ubić białka z cukrem, następnie dodać żółtka i miksować aż masa stanie się puszysta i lekka.
  4. Dodać do jajek połowę przesianej mąki z dodatkami i zmiksować aż nie będzie grudek, następnie wlać ostudzone masło z mlekiem, znów zmiksować. Na koniec dorzucić drugą część mąki i ponownie zmiksować. Ciasto jest bardzo rzadkie!
  5. Przelać ciasto na blaszkę wielkości 20 x 20 cm (ewentualnie 20 x 30 cm) na papier. Piec przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 st. Kontrolować stopień upieczenia ciasta patyczkiem.
  6. Wykonać sos mleczny poprzez zmieszanie mlek skondensowanych, kremówki.
  7. Wyjąć ciasto z piekarnika. Po 10 minutach ponakłuwać patyczkiem gęsto i głęboko całą powierzchnię ciasta.
  8. Sosem mlecznym polewać dziurki i całe ciasto aż do momentu kiedy ciasto przestanie wpijać (lub nam się sos nie skończy )
  9. Wstawić placek do lodówki na kilka godzin.
  10. Przed podaniem zrobić pierzynkę ze śmietany kremówki, odrobiny wanilii, cukru pudru i wiórków kokosowych, które należy dokładnie wymieszać.
  11. Każdy kawałek polewam naszą „pierzynką” bezpośrednio przed podaniem :) SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz