- 100 g masła
- 250 ml mleka
- 4 jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 340 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenie
- 1/2 łyżeczki soli
- szczyptę gałki muszkatałowej
- łyżeczka cukru wanilinowego
- 150 ml mleka słodzonego skondensowanego
- 200 ml mleka nie słodzonego skondensowanego
- 100 ml śmietany kremówki
- 200 ml kremówki
- łyżka cukru pudru
- trochę wanilii
- 2 czubate łyżki wiórków kokosowych (ja użyłam bardzo grubych wiórów)
- Podgrzać masło z mlekiem do całkowitego rozpuszczenia masła. Następnie całość ostudzić.
- Mąkę, proszek do pieczenia, sól i gałkę muszkatałową przesiać do miski.
- Oddzielić żółtka od białek. Ubić białka z cukrem, następnie dodać żółtka i miksować aż masa stanie się puszysta i lekka.
- Dodać do jajek połowę przesianej mąki z dodatkami i zmiksować aż nie będzie grudek, następnie wlać ostudzone masło z mlekiem, znów zmiksować. Na koniec dorzucić drugą część mąki i ponownie zmiksować. Ciasto jest bardzo rzadkie!
- Przelać ciasto na blaszkę wielkości 20 x 20 cm (ewentualnie 20 x 30 cm) na papier. Piec przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 st. Kontrolować stopień upieczenia ciasta patyczkiem.
- Wykonać sos mleczny poprzez zmieszanie mlek skondensowanych, kremówki.
- Wyjąć ciasto z piekarnika. Po 10 minutach ponakłuwać patyczkiem gęsto i głęboko całą powierzchnię ciasta.
- Sosem mlecznym polewać dziurki i całe ciasto aż do momentu kiedy ciasto przestanie wpijać (lub nam się sos nie skończy )
- Wstawić placek do lodówki na kilka godzin.
- Przed podaniem zrobić pierzynkę ze śmietany kremówki, odrobiny wanilii, cukru pudru i wiórków kokosowych, które należy dokładnie wymieszać.
- Każdy kawałek polewam naszą „pierzynką” bezpośrednio przed podaniem SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz