pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

wtorek, 29 października 2013

PANNA COTTA Z RABARBAREM

Składniki:

rabarbar, orzeszki ziemne (niesolone), 3 łyżeczki żelatyny w proszku, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 250 ml śmietany kremówki, 250 ml pełnego mleka, 80 g cukru, sok z cytryny, miód, 90 g brązowego cukru.

Wykonanie:

Żelatynę zalewamy dwiema łyżkami zimnej wody, następnie odstawiamy ją na 5 minut. Do rondelka dolewamy śmietanę i mleko. Dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii i podgrzewamy. Mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie mieszankę rozlewamy do czterech salaterek. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na około 4-5 godzin. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 180 C. W małej brytfance mieszamy ze sobą łyżeczkę miodu, orzeszki, trzy łyżki cukru i wodę. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut, a następnie odstawiamy do wystygnięcia. W czystym naczyniu mieszamy pokrojony rabarbar, sok z cytryny i trzy łyżeczki brązowego cukru. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 20 minut - od czasu do czasu mieszając.

Przed podaniem polewamy gotową Panna cottę sosem z rabarbaru oraz posypujemy słodkimi orzeszkami. Podawać schłodzoną z dodatkiem liści mięty.Smacznego.Panna cotta z rabarbarem i orzeszkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz