pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

sobota, 5 października 2013

CIASTO ŚMIETANOWE Z BORÓWKAMI

Składniki:
• 5 jajek,
• 1 i 1/2 szklanki mąki,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• 125 g margaryny,
• 1/4 szklanki cukru pudru,
• 2 łyżki kakao,
• 500 g borówek,
• 1 szklanka cukru,
• 1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego,
• 3 duże kubki śmietany 18%.

Wykonanie:
• Jajka robić i oddzielić żółtka od białek. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, po czym dodać pokrojoną na kawałki margarynę i posiekać nożem. Następnie dołożyć żółtka oraz cukier puder i energicznie zagnieść gładkie ciasto. Wstawić je do lodówki i chłodzić około 30 min.
• Białka ubić na sztywno. Pod koniec porcjami wsypać cukier. Do ubitej piany dodać budyń i delikatnie połączyć za pomocą łyżki. Do masy stopniowo stopniowo dodawać po 1 łyżce śmietany, mieszając. Borówki oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, odstawić na siatce do ocieknięcia.
• Kruche ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i włożyć do natłuszczonej formy. Wierzch oprószyć kakao za pomocą sitka. Na tak przygotowaną spodzie rozłożyć oczyszczone wylać na masę śmietanową. Wierzch wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 170 C i piec około 50 min. Po tym czasie placek wyjąć i ostudzić.Deser można udekorować świeżymi borówkami. Smacznego! ☺

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz