- Ciasto:
- 3/4 kostki masła
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 4 łyżki mleka
- 5 jajek
- 2 płaskie łyżki kakao
- 3-4 gruszki
- Krem:
- 2 budynie waniliowe/śmietankowe
- 3 szklanki mleka
- kostka masła
- Dodatkowo:
- 2 galaretki wiśniowe
- polewa czekoladowa
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Ciasto: masło ucieramy z cukrem na gładka masę. Dodajemy po 1
jajku dalej ucierając. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia oraz mleko i esencję waniliową. Połowę masy przekładamy na
blachę 20 x 35 cm wyłożoną papierem. Do drugiej części masy dodajemy
kakao i dokładnie mieszamy. Masę kakaową wykładamy na wierzch jasnej.
Gruszki kroimy na duże kawałki (ósemki) i układamy na cieście (trzeba je
wcisnąć w ciasto). Pieczemy ok. 30 min w temp 180 stopni C.
-
Galaretki rozpuszczamy w niecałym litrze wody. Studzimy. Lekko
tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch upieczonego i wystudzonego
ciasta. Dobrze jest "pomóc" galaretce dostać się w szpary pomiędzy
gruszki a ciasto (gruszki podczas pieczenia nieco się kurczą). Wstawiamy
do lodówki.
-
Budynie gotujemy w 3 szklankach mleka. Studzimy. Masło ucieramy
na puszysto, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Ucieramy na gładką masę.
Masę budyniową wykładamy na galaretkę. Dekorujemy polewą. Wstawiamy do
lodówki na co najmniej 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz