pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

wtorek, 12 listopada 2013

GRUSZKOWA INSPIRACJA

Składniki:
• 20 dag margaryny,
• 20 łyżek cukru,
• 6 jajek,
• 20 łyżek mąki,
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 4 łyżki kakao,
• 100 g czekolady,
• 7 gruszek,
• opakowanie "Śnieżki",
• pół szklanki mleka,
• galaretka agrestowa,
• pół litra wody.

Wykonanie:
• Margarynę z cukrem utrzeć na puch i nie przerywając ucierania, dodać po jednym jajku.
• Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko razem dokładnie wymieszać.
• Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao oraz czekoladę pokrojoną w kostkę i wymieszać.
• Jasne ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na jasne ciasto wyłożyć ciasto z czekoladą.
• Gruszki obrać, oczyścić z gniazd i pokroić na duże kawałki.
• Następnie ułożyć na wierzchu ciasta i piec około 45 min. w temp.1 80 C.
• Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wrzącej wody i odstawić w chłodne miejsce.
• "Śnieżkę" z mlekiem ubić na sztywno.
• Następnie dodać tężejącą galaretkę i razem zmiksować.
• Tak przygotowaną masę wyłożyć na wierzch wystudzonego ciasta.
Smacznego! ☺

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz