pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

poniedziałek, 4 listopada 2013

DROŻOŻOWE Z MASĄ ORZECHOWĄ

SKŁADNIKI:

    • 50 dag mąki pszennej
    • 4 dag drożdży kucharskich
    • 1 + 1/3 szklanki mleka
    • 3/4 szklanki cukru pudru
    • 3 łyżki cukru kryształ
    • 8 dag masła
    • 12 dag orzechów laskowych mielonych

      WYKONANIE:

    • Do garnka wlać szklankę letniego mleka, dodać łyżkę cukru kryształ, łyżkę mąki i drożdże. Całość dokładnie wymieszać. Włożyć na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 50°C, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
    • Do rozczynu dodać pozostałą część mąki i 2 łyżki cukru kryształ. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Następnie dodać rozpuszczone i wystudzone masło i zagnieść dokładnie ciasto. Odstawić na kolejne 30 minut do piekarnika do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
    • W garnuszku zagotować 1/3 szklanki mleka, cukier puder i zmielone orzechy laskowe. Gotować przez 15 minut, aż masa zgęstnieje, ciągle mieszając. Odstawić do wystudzenia.
    • Ciasto zagnieść ponownie na stolnicy z odrobiną mąki. Podzielić na 2 części i każdą z nich rozwałkować na placki o grubości około 1 cm. Rozsmarować gotową masę orzechową i każdy z placków zwinąć w roladę.
    • Zwinięte ciasto pokroić w trapezy i układać w tortownicy o średnicy około 20 cm. Po zewnętrznej stronie tortownicy kawałki ciasta ustawić w sposób naturalny. W środku natomiast należy je poukładać prostopadle tak, aby po upieczeniu powstał z nich kwiat.
    • Piec przez około 40 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C. Gotowe ciasto można posmarować pomadą, którą przyrządza się z następujących składników: 3 łyżki cukru kryształ, 3 łyżki mleka, mała kostka 1x1 cm masła. Całość wystarczy zagotować.orzechowe bułeczki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz