pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

poniedziałek, 11 marca 2013

TORCIK ZE ŚLIWKĄ W KONIAKU

Ciasto może wygląda na pracochłonne ale to pozory należy jednak pamiętać że biszkopt dobrze nasączony potrzebuje czasu by nabrać walorów smakowych. Do tego przepisu proponuję kajmak samemu zrobić.Wiem że więcej zajmie czasu ale jest smaczniejszy niż gotowy ze sklepu.
Składniki: 5 jaj,
 3/4szklanki cukru,
5 łyżek mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  1/2łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka kakao,
  1/2łyżki masła,
30 dag suszonych śliwek,
1 szklanka koniaku,
1 puszka kajmaku,
3 łyżki wody,
3 łyżki mocnej kawy,
polewa czekoladowa dobrej jakości.
Wykonanie:

Śliwki zalewamy koniakiem i odstawiamy na kilka dni w słoiku.

Przygotowanie ciasta zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek.

Białka ubijamy, gdy piana będzie sztywna, delikatnie dodajemy najpierw cukier, następnie po jednym żółtku, obie mąki, proszek do pieczenia i kakao.

Tak przygotowaną masę wlewamy do okrągłej formy wysmarowanej masłem i pieczemy w temperaturze 160 stopni ok. 30 minut.

Upieczony biszkopt musi wystygnąć.

Jeśli bardzo wyrósł, przecinamy go na trzy części, jeśli jest dosyć płaski, na dwie.

Koniak ze śliwek zlewamy do miseczki, zaś same śliwki kroimy na plasterki.

Do koniaku dolewamy 3 łyżki wody i 3 łyżki kawy.

Takim syropem smarujemy wszystkie części biszkoptu.

Na pierwszą część nakładamy cienką warstwę kajmaku, następnie warstwę plasterków śliwek.

Kolejną warstwę biszkoptu traktujemy identycznie, sosem, kajmakiem a na końcu śliwkami.

Całość oblewamy polewą czekoladową.

Tort wkładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.

Podajemy schłodzony.

Tort ze śliwką w koniakuTort ze śliwką w koniakuTort ze śliwką w koniakuTort ze śliwką w koniaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz