pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

piątek, 1 marca 2013

SZARLOTKA Z BUDYNIEM

Ponieważ jabłka szara reneta są łatwo dostępne i do placka idealne więc upiekłam szybką i łatwą szarlotkę z budyniem. CIASTO:3 szkl mąki,kostka margaryny,1 szkl.cukru puder, 3< jajka,2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,3 budynie śmietankowe lub waniliowe,1l mleka,1,5 kg jabłek. WYKONANIE:Jabłka obrać pokroić w plasterki zasypać cukrem waniliowym i cynamonem.Z 1l mleka odlać szklankę rozpuścić budynie a resztę zagotować dodać do mleka 1/2 szkl. cukru i wlać budyń.Budyń ma być bardzo gęsty. Z mąki, margaryny,jajek,cukru i proszku zagnieść ciasto.3/4 ciasta kładziemy na spód na ciasto kładziemy jabłka i przykrywamy ciepłym budyniem.Na wierzch ciasta kładziemy resztę ciasta i pieczemy w temp.160C ok 55 min.SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz