pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

czwartek, 28 marca 2013

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

To najlepszy sernik jaki jadłam z powodzeniem może zastąpić tort.                              Składniki:1 arkusz ciasta francuskiego,900 g sera ,400 g słodzonego mleka skondensowanego,1/2 szk. cukru,1 łyżka soku z cytryny,1  1/2 łyżeczki aromatu waniliowego,1/2 łyżeczki aromatu migdałowego,4 jajka, ok 120 g białej czekolady,170 g grubo posiekanej chałwy waniliowo-orzechowej+80 g drobno startej chałwy do dekoracji,7 łyżek płatków migdałowych.           Wykonanie:arkusz gotowego ciasta francuskiego oraz tortownicę posmarowć masłem. Tortownicę wyłożyć ciastem naciągając na boki formy.Ser ,mleko skondensowane,cukier,sok z cytryny,aromaty,i jajka ubijać mikserem aż składniki połączą się Następnie dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i posiekaną chałwę.Wymieszać wszystko.Masę wylać do tortownicy,zwisające brzegi ciasta zawinąć do środka na sernik.Wierzch ciasta posypać startą chałwą i migdałami.Piec ok. 1 godz. w temp. 180 C.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz