Ciasto kokosowe jest łatwe w przygotowaniu a poza tym smaczne i bardzo szybko znika.Składniki:20 dag mąki,
3/4szklanki cukru,
1/2kostki masła,
2 jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
200 ml mleka,
100 g wiórków kokosowych,
2 łyżki cukru,
brzoskwinie z puszki,
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.
Wykonanie:
Mleko doprowadzić do wrzenia.
Odstawić z ognia.
Wsypać wiórki kokosowe (pozostawiając 2 łyżki) i zostawić na pół godziny.
Następnie przecedzić przez sito.
Masło utrzeć z 3/4 szklanki cukru na puszystą masę.
Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, jajka, odcedzone mleko i wszystko zmiksować na gładkie ciasto.
Przygotować podłużną foremkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.
Wlać ciasto i wyrównać powierzchnię.
Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na cieście wzdłuż, dwoma rzędami.
Lekko wcisnąć palcami w ciasto.
Dwie łyżki wiórków kokosowych wymieszać z dwiema łyżkami cukru i posypać wierzch ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut.SMACZNEGO.
pieczenie ciast
Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz