pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

środa, 20 marca 2013

SERNIK AJERKONIAKOWY

Jest to deser raczej dla dorosłych.Przepyszny sernik z ajerkoniakiem aż trudno mu się oprzeć.                    Składniki:200 g herbatników, 50 g zmielonych orzechów włoskich,50 g masła.       Masa serowa:700 g sera (3x zmielony)lub twarogu sernikowego,200 g cukru pudru,250 ml ajerkoniaku, 3 duże jajka, 3 łyżeczki mąki, 250
g śmietany 12%,gotowy sos toffi do dekoracji.          Wykonanie:Masło roztapiamy,dodajemy drobno pokruszone herbatniki i orzechy.Mieszamy.Przekładamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki.Ser mieszamy z cukrem nie przerywając dodajemy po 1 jajku,następnie mąkę dokładnie mieszamy i dodajemy śmietanę a na końcu ajerkoniak.Masę wylewamy na herbatniki i pieczemy ok 70 min.w temp,160C . Boki muszą być ścięte środek może lekko dygotać. Przed podaniem dekorujemy sosem toffi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz