pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

środa, 13 marca 2013

SERNIK Z DYNIĄ I BRZOSKWINIOWĄ GLAZURĄ

Zapraszam na ekstra sernik.Przygotowanie sernika należy rozpocząć od sporządzenia musu z dyni.Do masy serowej potrzeba 1 szk tego musu.Dynię należy oczyścić,pokroić w kostkę i piec ok 1 godz.w temp 180C. Po upieczeniu i ostudzeniu zblenderować na gładką masę.                                                         Ciasto:op.ciasteczek maślanych,1/2 kostki masła                              Ciastka pokruszyć na pył,masło rozpuścić dodać do pokruszonych ciastek i dokładnie wymieszać.Masę wyłożyć do tortownicy i piec 10 min. w temp.180C.Następnie wystudzić i brzegi tortownicy wysmarować masłem.             Masa serowa:szk.musu z dyni,1 kg sera białego,5 jajek ,2 żółtka,1,5 szk.słodzonego mleka skondensowanego,1/2 szk kremówki,3 łyżki mąki ziemniaczanej,1/3 łyżeczki cynamonu,cukier waniliowy.                                                         Wykonanie:Ser zemleć 3x przełożyć do miski,dodać przygotowany mus z dyni oraz wszystkie składniki masy serowej i mieszać mikserem na wysokich obrotach. Piec 15 min.w temp.180C a potem zmniejszyć do 120C i piec ok 90 min.                                        Dodatkowo:200g śmietany 18%,3 łyżki cukru,150 g dżemu brzoskwiniowego.3 łyżki wody.         Śmietanę ubić z cukrem po upieczeniu sernika,gdyby wierzch trochę się spiekł to ściąć go.Wylać śmietanę na wierzch i jeszcze zapiec ok.15 min w temp.120C.Przygotować glazurę brzoskwiniową:dżem przełożyć do rondelka,wlać wodę i zagotować.Jeszcze gorącą glazurę polać na zapieczoną śmietanę.Najlepiej smakuje po 24 godz.SMACZNEGO. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz