pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

czwartek, 14 marca 2013

PASCHA WIELKANOCNA

Pascha wielkanocna jest to alternatywa dla sernika.Gotowa i pięknie udekorowana będzie ozdobą stołu w czasie świąt.                Składniki: 2l mleka,400g kwaśnej śmietany 18%,1 szk.cukru,5 jajek,1 kostka masła  ,1 cytryna,bakalie,1 cukier waniliowy.                  Wykonanie:     Duży garnek postawić na gazie wlać mleko,dodać cukry. Śmietanę i jajka roztrzepać  w drugim naczyniu i wlać na gotujące mleko,gotować mieszając aż płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę.Powstały ser odcedzić na sicie z gazą a następnie wystudzić.Masło utrzeć stopniowo dodawać ser ,miksować aż powstanie jednolita masa. Bakalie     grubo posiekać dodać skórkę z pomarańczy i otartą skórkę z cytryny. Można dodać aromat pomarańczowy jest wtedy lepszy smak.Wymieszać.Otrzymaną masę wlać do naczynia w zależności jaki kształt chcemy uzyskać.Gdy masa zestygnie się wyciągamy paschę i dekorujemy.Smacznego.                                                                                                                                                            

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz