pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

środa, 6 marca 2013

CIASTO CYNAMONOWO-ZIEMNIACZANE

Ciasto cynamonowo – ziemniaczane

  1. Ten przepis was zaskoczy ciasto wychodzi wilgotne lekko kleiste o aromatycznym cynamonowym zapachu zapraszam do wypróbowania. SKŁADNIKI: 40 dag ziemniaków, 4 jajka, 1/2 szklanki cukru, 10 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu, ¾ szklanki mielonych orzechów, 100 g powideł śliwkowych, kilka orzechów do dekoracji, 100 g krówek, 2 łyżki mleka,  1 łyżeczka masła. WYKONANIE: Ziemniaki ugotować w łupinkach, obrać i przepuścić przez praskę. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z 0,5 szklanki cukru, z białek ubić sztywną pianę. Do ziemniaków dodać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia zmielone orzechy, masę jajeczną i dokładnie wszystko wymieszać. Na koniec ciasto delikatnie połączyć z pianą z białek, przełożyć do okrągłej foremki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut. Po upieczeniu lekko wystudzić i przekroić na pół. Dolną część ciasta posmarować powidłami i przykryć drugim plackiem. Krówki rozpuścić razem z 2 łyżkami mleka i łyżką masła w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłe ciasto polać przygotowaną polewą. Posypać kawałkami orzechów. SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz