Sernik z masą karmelową to wprost wysmakowana delicja nie wymaga pieczenia i jest bardzo ciekawa-smakowo. Ciasto:0k 40 dag herbatników kakaowych. Masa karmelowa:1,5 szk .cukru 250 ml kremówki 8 dag orzeszków ziemnych solonych. Masa serowa:40 dag serka homogenizowanego, 10 dag białej czekolady, 1/2 szk. cukru pudru,2/3 szk. kremówki, 4 łyżeczki żelatyny, oraz mleczna czekolada. :herbatniki rozkruszamy zagniatamy z roztopionym masłem.Wylepiamy dno i boki tortownicy.Wkładamy do lodówki.Masa karmelowa:cukier wsypujemy do 190 ml. wody podgrzewamy na małym ogniu,cały czas mieszając aż się rozpuści.Następnie gotujemy na większym ogniu aż karmel zgęstnieje i zbrązowieje.Wlewamy kremówkę.Gotujemy na małym ogniu jeszcze 2 min.Lekko studzimy.Mieszamy z orzeszkami i wylewamy na spód.Masa serowa:czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy.Miksujemy z serkiem,kremówką i cukrem.Mieszamy z żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.Masę wylewamy na karmel.Wkładamy do lodówki na 12 godz.Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i wylewamy na wierzch cienkim strumieniem robiąc esy floresy.Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Wykonanie
pieczenie ciast
Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz